Periajul dentar, un target greu de atins

Periajul dentar, un target greu de atins

Periajul dentar

Primul lucru de care trebuie să ținem seama este periuța de dinți. Aceasta e de preferat să fie din categoria Soft sau Medium pentru a preveni agresiunea asupra gingiei. O periuță cu dinții mai tari e bună pentru curățări de altă natură dar nu dentară așa că vă recomadăm să aveți în vedere și acest aspect.

Puțini sunt cei care folosesc în igienă bucală o tehnică de periaj corectă. Chiar dacă unii știu la nivel teoretic cum se curată dinții, puțini o aplică și asta datorită lipsei de răbdare sau timp. Mulți poate nu știu sau nu au avut contact cu astfel de informații astfel că acest articol are rolul de a preveni periajul incorect sau insuficient. Calitatea periajului și a pastei de dinți folosite face diferența între o dantură sănătoasă și una cu probleme

Calitatea periajului și a pastei de dinți folosite face diferența între o dantură sănătoasă și una cu probleme

Periajul se face începând cu arcada superioară de la dinții frontați apoi mergând treptat spre cei laterali. Sensul corect este de la gingie spre vârful dintelui pentru că, în caz contrar se vor introduce subgingival bacteriile și resturile aderente pe dinte și vor duce la afecțiuni gingivale. Se periază fiecare dinte sau grup de dinți de cel puțin 7 – 8 ori în sensul menționat mai sus. După terminarea igienei părții anterioare a dinților din arcada superioară se trece la partea posterioară (din interiorul cavității bucale) respectând aceleași sensuri : de sus în jos și din față în spate. Odată terminată arcada superioară se repetă procesul și pentru arcada inferioară dar invers de jos în sus și din față în spate pe partea anterioară și apoi cea posterioară.

Ultima fază este cea de clătire energică a cavității bucale folosind apă de gură sau o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu.
Periajul dentar profesional efectuat în cabinetele stomatologice aduc un plus de valoare periajului individual și previne apariția și depistarea în timp a oricăror modificări în structura smalțului dintelui și implicit a cariei dentare

Recomandarea noastră este că igiena bucală să se efectueze de cel puțin două ori pe zi dimineața și seara iar dacă se poate după fiecare masă pentru a îndepărta resturile alimentare să rămână aderente.