Caria dentară, de la cauză la efect

Caria dentară, de la cauză la efect

Caria dentară, de la cauză la efect

Caria dentară apare în primul în urma unei igiene bucale defectuoase sau inexistente, dar și datorită altor factori externi cum ar fi consumul de băuturi carbogazoase, dulciuri, fumat.Toți acești factori influențează în mod negativ ph-ul bucal, determinând o creștere în exces a acidității, fapt ce determină în timp atacarea smalțului dintelui. În cele din urmă, se formează mici cavitați care permit reținerea resturilor alimentare și mai departe duc la formarea bacteriilor de fermentație, alterând dentina.

Odată ajuns la dentină procesul de degradare a dentinei se accelerează ajungând la terminațiile nervoase dentinare și producând durerile.
Astfel că, consultul stomatologic nu are menirea de a trata doar cariile formate , ci și depistarea celor în formare. O analiză atentă a smalțului, poate releva pete albe, sau închise la culoare datorită demineralizării smalțului în urma acțiunii acide, astfel că, odată depistate aceste pete (marmorații) și tratate la timp, se poate vorbi de o prevenire iminentă a cariei dentare.

În alte cazuri în care consultul stomatologic nu a fost efectuat periodic iar smalțul s-a degradat, apar simptomele specifice dintre care se pot enumera: senzație de agățare la nivelul limbii, gust neplăcut, sensibilitate la masticație, și la presiuni de orice tip(apăsare, percuție), sensibilitate la rece sau la cald și în final durerea continuă.

În forme agravate, caria netratată poate duce la febrilitate, inflamarea amigdalelor, ganglionilor, și în general toate țesuturile apropiate cavității bucale.
De aceea recomandăm consulturile stomatologice o dată la 6 luni pentru prevenirea tuturor acestor reacții ale cariei bucale!