De ce ar trebui să mergi la dentist în mod regulat?

De ce ar trebui să mergi la dentist în mod regulat?

De ce ar trebui să mergi la dentist în mod regulat?

Avantajele de a merge în mod regulat la dentist

Controlul stomatologic o dată la fiecare 6 luni este considerat a fi mai mult decât o protecție împotriva cariilor dentare, acumulării de placă bacteriană și altor probleme legate de dinți. Scopul vizitei la dentist este de a preveni bolile gingivale, cariile dentare și alte probleme care pun în pericol sănătatea dinților și a întregii cavități orale. Un control stomatologic obișnuit ar include, de obicei, 3 părți: un istoric medical și stomatologic (dentistul îți va pune câteva întrebări legate de îngrijirea dinților și îți va evalua rapoartele dentare din trecut), evaluarea dentară și curățarea profesională a dinților.

Dentistul se va uită cu atenție la dinții, gingiile și la celelalte zone din întreagă gură. Articulațiile maxilarelor pot fi, de asemenea, parte a examinării stomatologice, fiind elemente importante din cavitatea orală a unei persoane. Stomatologii folosesc, de obicei, o sondă specială și oglinzi pentru a examina coroana fiecărui dinte pentru a caută carii sau placă bacteriană. În plus, dentistul poate examina calitatea mușcăturii și modul în care se potrivesc dinții împreună.

După examinarea dinților, medicul dentist va consulta starea generală a gingiilor. Gingiile sănătoase sunt de culoare roz și sunt ferme. Gingiile bolnave, însă, sunt moi, iritate, umflate sau roșii. În cazul în care dentistul ar putea găși depresiuni adânci în gingii, el ar putea suspectă faptul că există boli gingivale. Cu ajutorul razelor X, medicul dentist are posibilitatea de a găși eventualele abcese, carii orale sau molari de minte afectați, care, cu ochiul liber, par a nu avea nicio problemă. Abcesele trebuie să fie identificate imediat, deoarece acestea pot fi o sursă pentru alte probleme, ele fiind, de fapt, niște acumulări de puroi acoperite de țesuturi inflamate.

De ce este necesar periajul profesional la controlul stomatologic de rutină?

Curățarea profesională are rolul de a elimina tartrul și bacteriile acumulate pe dinți și pe gingii, folosind un instrumet de razuire cunoscut sub denumirea de scală. Pe lângă scală, medicul dentist va folosi un instrument cu ultrasunete care ajută la slăbirea plăcii bacteriene. Imediat după detartraj, majoritatea dentiștilor lustruiesc dinții, netezind și curățând suprafețele dentare, eliminând petele supărătoare și făcând dinții mai rezistenți la placă bacteriană. De asemenea, există anumite tratamente stomatologice care folosesc fluorura pentru a opri sau încetini cariile dentare.

Până la urmă, controlul stomatologic nu este atât de rău

Acum că știi ce anume se petrece la un control stomatologic de rutină, ai putea crede că o vizită la dentist nu este atât de rea, nu-i așa? Dacă îți doreșți o cavitate bucală 100% sănătoasă, atunci ai cel puțîn un motiv să mergi o dată la 6 luni la medicul dentist. Nu poți să ai o dantură impecabilă doar bazându-te pe ține și pe instrumentele de curățare dentară pe care le găseșți în comerț. Stomatologii au instrumente, unități și, mai ales, cunoștințele necesare pentru a-ti menține dantură sănătoasă cât mai mult timp.