Cum să previi cariile dentare

Cum să previi cariile dentare

Cariile dentare se produc în urmă acumulării de placă pe suprafață dinților. Această placă se combină cu zahărul consumat, creând un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Bacteriile respective produc un acid care atacă smalțul dintiilor, cauzând astfel cariile dentare.

Cariile dentare sunt printre cele mai răspândite afecțiuni în rândul oamenilor din România.

Deși aceste neplăceri sunt destul de frecvente, ele pot fi prevenite prin respectarea anumitor reguli.

Cauzele cariilor dentare

Cariile dentare sunt cauzate, de obicei, de dietele alimentare nesănătoase și igienă orală precară. Alimentele cu zahăr, cum ar fi bomboanele, ciocolată, produsele de patiserie, alimentele uleioase cu adaos de zahăr, alimentele prelucrate, coloranții, aromele artificiale, precum și conservanții chimici din îndulcitori au o contribuție majoră la apariția cariilor dentare. Potrivit diverselor studii de cercetare, copiii și adulții care consumă în mod regulat elemente lipicioase cu mult zahăr sunt cei mai predispuși la dezvoltarea cariilor dentare progresive.

Cariile dentare la copii pot fi un rezultat direct al aplicării scăzute de fluorizare. Fluorizarea este un tratament care suplimentează cantitatea de fluor a dinților, fiind extrem de importantă în prevenirea apariției cariilor dentare. Această se adaugă în apă, pastă de dinți, apă de gură sau în alte tipuri de produse pentru îngrijire dentară și are rolul de a formă un strat protector în jurul dintelui, astfel încât placă bacteriană să nu se mai formeze.

Dacă placă se adună, pot urma cariile. În cazul în care cariile se dezvoltă, degradarea dintelui progresează și, dacă nu se tratează în mod corespunzător la un cabinet stomatologic, cariile pot distruge complet dintele.

Cum se pot preveni cariile dentare

Igienă orală corectă
O igienă orală corectă presupune spălarea pe dinți de două ori pe zi – dimineață și seară. Această ajută la prevenirea cariilor dentare și a diverselor probleme gingivale, luptând, totodată, împotriva respirației urât mirositoare.Asigură-te că îți schimbi periuță de dinți o dată la trei luni și aplică tehnică periajului pe care ți-o recomandă medicul tău dentist. Felul în care te speli pe dinți poate face o mare diferența!De asemenea, încearcă să folosești o pastă de dinți care conține fluor.

  1. Folosește ață dentară în mod regulat!Ața dentară este, de asemenea, un element care nu are voie să lipsească din igienă orală corectă. Acest mic instrument elimina resturile de alimentare și bacteriile prinse între dinți, loc în care periuță de dinți nu are o eficientă foarte bună.Folosirea aței dentare previne atât apariția cariilor dentare, cât și a problemelor gingivale.
  2. Evită consumul de băuturi cu zahăr!
    Cariile dentare se pot preveni prin respectarea unei diete speciale. Multe persoane care au carii sunt adesea cunoscute pentru faptul că obișnuiesc să consume dulciuri și băuturi cu adaos mare de zahăr, acestea fiind elemente care încurajează formarea de acid în gură și implicit, a bacteriilor dentare care afectează dinții. Pe de altă parte, dieta alimentară bună, care este bogată în fibre, ajută la curățarea dinților.
  3. Fă-ți controlul stomatologic de două ori pe an!
    Multe carii dentare pot fi detectate doar de un medic dentist. Astfel controalele profilactice efectuate o dată la 6 luni, pot asigura o dantură sănătoasă, fără carii sau probleme gingivale. De pildă, unele carii pot fi identificate doar printr-un control cu raze X.De asemenea, detartrajul și periajul profesional sunt de mare folos în menținerea sănătății dinților, eliminând cu succes bacteriile și placă dentară pe care nu le putem îndepărta prin simplul periaj.