8 pasi pentru o gura sanatoasa

8 pasi pentru o gura sanatoasa

Cu toţii ne dorim un zâmbet de Hollywood, o dantură lipsită de carii şi o respiraţie proaspătă în permanenţă. Deşi acest lucru pare greu de atins pentru anumite persoane, nu trebuie decât să urmăm 8 paşi simpli pentru a ne garanta o gură sănătoasă cât mai mult timp.

Iată care sunt cei 8 paşi pe care trebuie să-i urmăm astfel încât să avem o gură sănătoasă:

  1. Pariază-ţi dinţii în fiecare zi, cel puţin de două ori pe zi. Deşi acest lucru este de bun simţ, poate fi destul de dificil de urmat de către unii oameni. Unora poate le este lene să îşi perieze dinţii dimineaţa sau le este prea somn şi renunţă la a mai folosi periuţa de dinţi înainte de culcare, însă această neglijenţă poate avea urmări neplăcute asupra întregii cavităţi bucale. Asigură-te că nu sari peste acest pas important, indiferent de cât de puţin timp ai la dispoziţie sau de cheful pe care îl ai. De asemenea, pariază-ţi dinţii nu numai în vârful dinţilor, ci şi de-a lungul liniei gingivale, acoperind atât partea din faţă, cât şi părţile laterală şi partea din spate. Placa dentară obişnuieşte să se formeze şi să se ascundă tocmai în zonele în care gingia întâlneşte dintele. În cele din urmă, pariază-ţi dinţii pentru cel puţin trei minute în fiecare sesiune.
  2. Foloseşte aţa dentară în fiecare zi, cel puţin o dată pe zi. Deşi este acest lucru pare puţin mai dificil şi mai neplăcut decât simplul periaj dentar, folosirea atei dentare este absolut necesară în prevenirea plăcii dentare, cariilor şi bolilor gingivale.
  3. Utilizează o tehnică bună atunci când îţi cureţi dinţii cu aţa dentară. Nu împinge ata drept în linia gingiei. În schimb, foloseşte ata în fiecare spaţiu interdentar, de sus până jos, astfel încât să cureţi şi părţile mai greu accesibile cu periuţa de dinţi. Aţa dentară este necesară în fiecare secţiune interdentara, pentru a putea preveni cu succes formarea plăcii bacteriene. Deşi la început poate fi puţin dureros acest proces, iar gingiile vor sângera probabil, dacă foloseşti în mod regulat aţa dentară, senzaţiile dureroase vor dispărea, gingiile vor deveni mai ferme, iar gura ta va avea numai de câştigat.
  4. Foloseşte o pastă de dinţi anti-carii doar de două ori pe zi. Se pare că dacă abuzezi de un anumit lucru poate fi prea mult, chiar şi în domeniul igienei orale. Substanţele chimice din pasta de dinţi care protejează dintii şi gingiile sunt bune în doze mici sau medii, astfel că folosirea pastei de dinţi mai mult de două ori pe zi poate fi aspră pentru dinţii tăi. Dacă vrei să îţi cureţi cavitatea dentară mai des, foloseşte numai apă şi periuţa de dinţi în timpul periajului suplimentar.
  5. Evită zaharurile şi carbohidraţii rafinaţi. Produsele alimentare care conţin zaharuri şi carbohidraţi rafinaţi includ faina albă, fursecurile, gogoşile, bomboanele, chipsurile din cartofi, sucul de fructe şi chiar şi fructele şi legumele conservate. Încearcă să mănânci doar alimente realizate din 100% faină de grâu întreg şi fructe şi legume proaspete, pentru a-ţi completa doză de carbohidraţi sănătoşi. Alimentele care conţin prea multă fructoza pot contribui la apariţia cariilor dentare.
  6. Bea apă şi clăteşte-ţi gura frecvent. În acest mod, vei putea evita tot mai mult formarea bacteriilor dăunătoare în cavitatea ta bucala.
  7. Respiră cu gura închisă. Se pare că o gură uscată creează, de asemenea, un mediu prietenos pentru cariile dentare. Pentru a preveni uscarea gurii, încearcă să respiri doar cu gura închisă şi să bei cât mai multă apă. Dacă eşti foarte activ şi faci mult sport astfel că nu ai cum să nu respiri pe gură, asigură-te că ai mereu la îndemână o sticlă cu apă plată (nu băuturi dulci sau băuturi energizante) pentru a-ţi limpezi gură de fiecare dată când este nevoie.
  8. În cele din urmă, mergi de două ori pe an la dentistul tău pentru a-ţi curăţa dantura în mod profesional. Chiar şi cei care nu au probleme dentare trebuie să meargă la controlul stomatologic de rutină pentru periajul profesional. Astfel, dentistul tău va putea observa eventualele probleme dentare care nu sunt vizibile în mod obişnuit, lăsându-ţi în acelaşi timp dinţii mai albi şi mai curaţi ca oricând!